středa 22. července 2015

Role médií v současné době

Média jsou často spojována s úlohou tzv. „hlídacího psa demokracie“. Do jaké míry ale můžeme říci, že toto tvrzení stále platí? Pod taktovkou jednotlivých režimů, států a osob dostávají informační zdroje rázem funkci úplně jinou - stanou se nástrojem obrovské moci. A tato moc se často zneužívá. Bohužel. 

Její největší nebezpečí spočívá v tom, jak velký má rozsah. Téměř každý člověk na planetě má nějakým způsobem přístup k médiím, z nichž následně získává informace. Ne vždy jsou to ale informace objektivní. A právě v tom tkví problém. Pokud se média zneužijí a jejich obsah se upraví podle zájmů toho, kdo je ovládá, do jaké míry se můžeme na nám poskytované informace spolehnout? Do jaké míry se s námi manipuluje? 

Na druhou stranu, abychom na média nevrhali jen špatné světlo, se díky dnešnímu vývoji informačních technologií dovídáme věci mnohem rychleji než naši prarodiče. Například prakticky hned po odehrání fotbalového zápasu nám jsou podány informace o průběhu a výsledku utkání. Podobně se vítězná strana voleb ještě nestačila ani hrdě nadechnout a my už víme o tom, jak zvítězili, jaký byl procentuální rozdíl soků apod. Rychle, stručně, výstižně - Svatá Trojice každého novináře.

S médii je to, řekla bych, trochu jako s ohňostrojem. Umí efektivně posloužit svému účelu, ale stejně tak může vlivem neopatrného zacházení snadno vybuchnout do tváře.

Nikol Pangrácová

Žádné komentáře:

Okomentovat