úterý 21. července 2015

Reportáž - Jihlavské listy - Nikol Pangrácová

Vážení a milí, přinášíme vám zprávy z aktuálního dění Kurzů NAPLNO!

My, členové kurzu médií, jsme se právě vrátili z návštěvy sídla Jihlavských listů, kde jsme nahlédli pod ruce profíků z redakčního týmu. Nutno dodat, že hodnota takového zážitku  by se dala pro nás vyvážit snad jen hodnotou pytlíčku pravého šafránu.

Hned na začátku, sotva jsme vstoupili do dveří, nás srdečně přivítala paní Ladislava Brabencová, editorka a šéfredaktorka webu JL. Zběžně nás provedla budovou, přidala špetku o její historii a majitelích, abychom se následně společně přesunuli do redakce, samotného srdce JL.

Prvotním milým překvapením byla velmi příjemná, dalo by se říct rodinná atmosféra v místnosti redakce. „Ano, často se o nás povídá,  že jsme jedna velká rodinka,“ dodala s úsměvem paní Brabencová.
Nato nás přítomní redaktoři zahrnuli svými poznatky a zážitky nasbíranými za léta praxe.  Každý přispěl svou troškou do mlýna z odvětví, kterým se zabývá, ať už jde o sport, kulturu, černou kroniku nebo komunální politiku. 

Nezůstalo však jen u povídání – z hlediska praxe nás z celé exkurze nejvíce zajímala grafická podoba Jihlavských listů a její tvorba, která probíhá v grafickém oddělení. Za monitory s vysoce kvalitním rozlišením seděly profesionálky ve svém oboru a právě tvořily vzhled příštího vydání.Ó, jaká to pro nás byla čest a slast pozorovat je při práci! Na otázku, zda vystudovala obor vyloženě zaměřený na grafický design, nám jedna z žen odpověděla takto: „Vystudovala jsem jen gympl, a většinu jsem se naučila tady, léty praxe, a s přibývajícím časem se v tom dál zdokonaluji.“ 

Se současným rychlým pokrokem technologie nám přišlo více než obdivuhodné, že se dámy stále zvládají rychle adaptovat na nové, modernější programy. 

Něco nám dalo více, něco méně, každopádně ale považujeme čas strávený s tvůrci JL za velmi přínosný. 
S malým suvenýrem v podobě návštěvnické repliky titulní stránky (kde nechybělo ani naše foto) a hlavou plnou nových poznatků o práci žurnalisty jsme se vděčně rozloučili a zamířili zpět na naše milované Gymnázium, abychom vás o všem informovali.

Nikol Pangrácová

Žádné komentáře:

Okomentovat