úterý 21. července 2015

Reportáž - Jihlavské listy - Lukáš Rychetský

JIHLAVA – Dnes (21. 7. 2015) účastníci kurzu médií, který je jedním z odvětví kurzů NAPLNO, navštívili zdejší redakci Jihlavských listů (JL). Cesta do vily JL trvala od místního gymnázia chvíli, než jsme ale do objektu vstoupili, zaujaly nás zlaté cihly, které slouží jako symbol památky obětí nacistického režimu. Budova působí jako přelomová (postavena v roce 1929), hlavním architektem této budovy byl Erwin Glaser. Hned při vstupu se nás ujala paní Ladislava Brabencová, která je editorkou a hlavní šéfredaktorkou webu JL. Po přivítání nás paní Brabencová vzala do zasedací místnosti, kde nás seznámila s historií Jihlavských listů.

Jihlavské listy byly založeny v roce 1892, a jak nám paní Brabencová prozradila, prý jsou nejstaršími novinami v Čechách. JL založil a pár let vedl Jan Máša, který poté odešel do Brna a stal se náměstkem primátora. JL vycházely (s přestávkami během války)až do období komunistického režimu. Během této éry JL byly vydávány s výraznou cenzurou a byly přejmenovány na Jiskru, přičemž až po revoluci byl JL vrácen původní název.

Dále jsme se šli podívat do obchodního oddělení, seznámit se s prací šesti obchodních zástupců pro JL a pokračovali dál do redakce. V té jsme našli sedm redaktorů, kteří nám vyprávěli o jejich historkách z „lovu“ informací, či z tvoření JL a dokonce nám ukázali svoji silvestrovskou zábavu v podobě vtipných koláží na odreagovaní, či přes léto „zazimovaných“ šneků. Atmosféra v redakci byla velice příjemná až rodinná, a proto si troufnu říci, že se mají všichni v redakci rádi. Pak jsme navštívili  grafické oddělení, ve kterém jsem žasl s jakou profesionalitou a rychlostí dokážou grafičky pracovat, a za jak dlouho vytvoří samostatné noviny. Byla to úžasná příležitost zjistit, jak se tvoří i jiná stránka novin.

Podle mého názoru byla tato „návštěva“ velice přínosná po všech stránkách, z Jihlavských listů jsme odcházeli s hlavou plnou inspirace a i drobným suvenýrem v podobě návštěvnické repliky hlavní stránky, na které je i naše foto.  



Lukáš Rychetský

Žádné komentáře:

Okomentovat