pátek 24. července 2015

Divadlo dvakrát jinak

Včera (23. 7. 2015) navečer k nám zavítali speciální hosté-studenti 3. a 4. ročníku Katedry alternativního divadla na DAMU. A jak se na návštěvu sluší, připravili si i dárek – večerní představení dvou her vlastní tvorby v DIODu.


První hra, která nesla jméno Solo Matches, upoutala ještě dřív, než začala. Spoře osvětlená scéna a hudební doprovod s melancholickým nádechem dodávaly představení od první chvíle tajemný, až mystický nádech. Celá hra hodně čerpala ze zrakových a především sluchových vjemů. Autoři hry a zároveň účinkující, Lucie Valenová a Dan Kranich, předvedli alternativní loutkové divadlo, pro které našli inspiraci v pohádce Hanse Christiana Andersena – Malá prodavačka zápalek. Pro správné pochopení děje je důležité znát pojem „tři ženiny věky“. Postarší žena vzpomíná na svůj život, kde se prolínají okamžiky z jejího dětství a dospívání. I když samotné téma patří k okruhu těch serióznějších, aktéři dodali scéně punc milého a něžného humoru. Celkově výkon hodnotím za velmi dobrý.


Po krátké pauze nastoupili studenti František Hnilička, Dan Kranich a Tomáš Hron (náš drahý pořadatel Kurzů NAPLNO) s inscenací hry Gothaj City: knock knock…out! Představení bylo podle Tomáše poctou „béčkovým a céčkovým“ filmovým gangsterkám, které na ČSFD nezískaly víc jak 30%. Prolínaly se tři dějové linie naprosto odlišných postav, jež podobné okolnosti pomalu sváděly dohromady. Postupem času příjemně gradovala zápletka, humor a výkon herců, kdy právě tahle neodolatelná směs vytvořila v závěru naprosto geniální story.
Protože by byla velká škoda promrhat potenciál příběhu, připravují tvůrci druhý díl, který by měl tentokrát zasahovat do světa méně povedených hororů. Obě hry vřele doporučuji, ať už patříte k divadelním fajnšmekrům nebo ne. Každý si v nich totiž najde to svoje.

Nikol Pangrácová





Žádné komentáře:

Okomentovat